Un grup de cercetatori a stabilit ca ursii polari sint dotati cu niste ochelari de soare naturali, o membrana fina care le protejeaza retina de lumina intensa a soarelui reflectata de zapezi.
Una din cele mai curioase si rare maimute din lume este cea denumita mustata regala. Aceasta maimuta este atit de mica, incit incape intr-o palma, in schimb are niste mustati foarte mari. Maimutica traieste in junglele braziliene si se hraneste cu fluturi, gindaci, arahide, banane etc.
Crocodilul nou-nascut e de trei ori mai lung decit oul.
Cel mai mare ochi este cel al caracatitei. Diametrul lui ajunge la 40-50 cm.
In jungla sud-americana din Columbia a fost descoperita cea mai puternica otrava naturala cunoscuta.Otrava se numeste batratoxina si se gaseste in pielea unei broaste.
Forma hidrodinamica ideala si greutatea specifica mica a delfinilor le permite sa se miste prin apa cu o viteza de pina la 50 km pe ora.
Unul din cei mai periculosi dusmani naturali ai rechinului este o specie de peste mic de 20 cm. Cand este inghitit de acest urias animal rapitor, pestisorul sparge cu acul pantecele rechinului si iese in libertate, iar rechinul moare.
In lumea animalelor recordul la sarituri este detinut de antilopa cu labe negre care sare peste 12 m. Cangurul cenusiu sare peste 8 m, delfinul 5 m, elanul 4 m.
Numai 10 minute sint suficiente pentru o camila ca sa-si bea portia sa de apa de 125 litri. Ea rezista fara apa 14 zile, insa pierde 30% din greutate in acest interval de timp.
In nordul Australiei se intilnesc fluturi cu dimensiunea de 26 cm. Localnicii folosesc carnea lor.
Albinele nu vad culoarea rosie, in schimb pot vedea razele ultraviolete, invizibile pentru ochii nostri.
Albina e unica insecta domesticita de om.
Pasarea numita forfecuta prinde intr-o vara pina la un milion de muste, musculite, tintari si paduchi de plante; un pitigoi maninca intr-o zi insecte cu o greutate totala egala cu greutatea lui.
Un stol de 1000 de grauri cu puii lor pot sa manance intr-o luna 22 tone de lacuste, iar o cucuvea maninca intr-o vara 1000 de soareci de cimp, facindu-se astfel o economie de o tona de cereale.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu